ISRAEL ALVAREZ l MARIANA TELLO
038_ZAPOTE RESTAURANT
Completed 2013
Photo: Jaime Navarro

The project is a restaurant located in the neighbourhood called La Roma, on the ground floor of a functionalist building with a central axis of columns that splits the space into two dramatically elongated areas.

The design is based on the idea of transforming the existing space, cold and monotonous, into a lively restaurant with the ambiance and warmth of a traditional house. Rather than interior design it is architecture inside architecture.
The interior architecture is defined by a wooden interior envelope, using frames that reproduce the silhouette of a traditional house. These wooden frames repeat along the space and emerge as a volume inside an existing building.

This interior envelope is modified according to the requirements of the space. The wooden frames open onto the windows position to strengthen the relationship with the exterior and in the other side by following the rhythm of the main structure, also connected with the kitchen.
The main design ideas arise parallel to the concept of the restaurant's food called Slow Food, which go against standardization and promotes a culture of food quality. In the same way, the materiality of the architectural design proposes simple materials, motivated by the respect for the natural and the authentic elements.


Floor plan

Sections

Photo: Jaime Navarro

Photo: Jaime Navarro

Photo: Jaime Navarro

Photo: Jaime Navarro

Photo: Jaime Navarro

Photo: Jaime Navarro

Photo: Jaime Navarro

Back to Projects.